لایت کیور
لایت کیور یکی از ابزاری است که در زمینه ی ترمیم دندان های پوسیده کمک میکند. همچنین دستگاهی است که به وسیله
نور بنفش مواد ترمیمی دندان را سفت می کند. جهت خرید انواع لایت کیور با الکترونت
تماس بگیرید.
در حقیقت این ابزار را میتوان به عنوان رقیب آمالگاماتور معرفی نمود. وظیفه ای که این ابزار به عهده دارد این است که دندان های پوسیده رو ترمیم میکند. اما نه مانند آمالگاماتور با استفاده از ترکیب آمالگام و جیوه.
لایت کیور چه انواعی دارد ؟
معمولا این دستگاه را میتوان در نوع یافت :
- هالوژن
- LED
همچنین این دستگاه به دو دسته با سیم و بدون سیم هستند. که بدون سیم آن قابل شارژ شدن می باشد. میتوان تقسیم بندی کرد ، هرچند در بین انواع هالوژنی و LED این دستگاه ، نوع LED آن دارای محبوبیت بیشتری در میان دندانپزشکان است که علت آن را میتوان در نکالت زیر خلاصه کرد :
- مزیت LED نسبت به لامپ هالوژن این است که نیازی به خنک کننده نخواهد داشت.
- مصرف لامپ هالوژن بیشتر از LED است.
- گرمای لامپ هالوژن بیشتر از LED است.
- شدت نور هالوژن بیشتر از LED است.
نحوه عملکرد لایت کیور هالوژنی چگونه است ؟
لایت کیور با لامپ هالوژنه، دارای فن برای خنک کردن یا کمپرسور هوا است. کلیدها با دقت بالا، زمان انفجار (یا تخلیه انرژی) را کنترل میکنند و رفلکتور دستههای انرژی را از مسیر هدایت نور عـبــور مــیدهــد. قــدرت تــابــش در لایــتکیـورهـا مـتـفـاوت و از ۱۰۰ مـیلیوات بر سانتیمتر مربع تا ۳۰۰۰ مـیـلـیوات بـر سـانـتـیمـتـر مـربـع هـسـتـنـد که دندانپزشک میتواند بر اساس نیاز خود تابشهای مـتـفاوت را انتخاب کند.
در کل میتوان گفت این دستگاه ها در قسمت داخـل خـود دارای ۸ قـسمت هستند که مهمترین آنها وجود مدار الکترونیکی است که کنترل جریان نـور را بـه عهده دارند. همچنین این دستگاه برای تنظیـم ولتـاژ خـود از یـک تـرانس تبدیل ولتاژ بهره میگیرند.
اشعه آبی لایت کیور ، با لیزر متفاوت است
دستگاه لایت کیور دستگاهی متفاوت از لیزر می باشد. ولی بسیاری از درمان هایی که با این دستگاه انجام می شود، با دستگاه لیزر هم قابل انجام می باشند. البته دستگاه لیزر کاربردهای بسیار متنوع تر و گسترده تری در دندانپزشکی دارد و هر روز جنبههای جدیدی از کاربرد تکنولوژی لیزر در دندانپزشکی، معرفی می شود.
مواد پرکردنی همرنگ دندان (کامپوزیتها) شایع ترین موادی هستند که با دستگاه لایت کیور عملیات سفت شدن (ستینگ) آنها آغاز می شود.کامپوزیتهایی هم هستند که بدون استفاده از این دستگاه ستینگ (سفت شدن) آنها صورت می گیرد. در ارتودنسی هم گاهی برای چسباندن ابزارهای ارتودنسی مانند براکت،محکم شدن ماده ای که برای چسباندن استفاده می شود با دستگاه لایت کیور انجام می شود. نکته مهم این است که بدانیم نور آبی هیچ کدام ازاین دستگاههای دندانپزشکی خطری را متوجه ما نمیکنند، ازنوع نور مرئی (سرد) بوده و بنابراین جنس پرتوهای لیزر هم نیستند!
اشعه آبی رنگی این دستگاه که به دندان تابانده می شود چقدر مضر است ؟
نور آبی رنگی که در هنگام درمان بوسیله دستگاه لایت کیور به دندان بیمار تابانده می شود در طیف نور های مرئی بوده و از جنس نورهای فرابنفش و لیزر نمی باشد ، تنها تفاوت این نور در شدت بالای آن است ، البته نور لایت کیور هیچگونه آسیبی به بافت دهانی بیمار وارد نمی کند و فقط اگر افراد به مدت طولانی به نور لایت کیور نگاه کنند همانند کسانی که در معرض طولانی مدت نور خورشید قرار دارند ممکن است به بیماری های چشمی از جمله آب مروارید دچار شوند . به همین دلیل است که دندانپزشکان و دستیاران آنها در هنگام استفاده از لایت کیور از عینک های مخصوص و تلق های نارنجی رنگ استفاده می کنند تا از تماس چشمی مستقیم با این نور آبی رنگ معروف جلوگیری کنند.
از لایت کیور امروزه برای سخت شدن کامپوزیت ها استفاده می شود، طیف آبی نور مرئی است. پس برخلاف آنکه عده ای به اشتباه آنرا لیزر یا اشعه ماورای بنفش می نامند، این نور همان نور مرئی است.
لایت کیور با آمالگاماتور چه تفاوتی است ؟
در صورتیکه بخواهیم این دستگاه را با آمالگاماتور مقایسه کنیم ، میتوان گفت که تفاوت این دو دستگاه در ماده است که برای کار و ترمیم استفاده میشود ، به زبان دیگری آمالگاتور برای کار با آمالگام دندان است و لایت کیور برای ترمیم های کامپوزیتی مورد استفاده قرار میگیرد . کامپوزیتها و طبیعی بودن آن در ظاهر با دندان های طبیعی باعث شده است جزو محبوب ترین مواد پرکردنی دندان باشند و به همین دلیل استفاده از این دستگاه بیشتر از آمالگاماتور کاربرد دارد .
همچنین بعلت اینکه مواد کامپوزیتی برای قرارگیری بر روی دندان نیاز به تراشیده شدن کمی دارند و با استفاده از این دستگاه نیز به سرعت ساختار مستحکم و قابل قبولی را میگیرند نیز یکی دیگر از این تفاوت هاست ، چرا که پرکردنی آمالگالم بعلت ساختاری که دارد نیاز به تراشیده شدن زیادی از دندان دارد و آمالگاماتور برای محکم شدن این ماده نیاز به تابش بیشتری نسبت به لایت کیورها دارد .
دندانپزشک چگونه از لایت کیور استفاده میکند ؟
پوسیدگی دندان ها در حال حاضر یکی از رایج ترین مشکلات مردم نه تنها در کشور ما بلکه در سطح جهانی میباشد. به منظور پرکردن فضای خالی دندان معمولا از انواع مختلف پرکردنی های دندان استفاده میکنند که در این میان کامپوزیت جزو محبوب ترین آنها می باشد . از آنجایی که کامپویت به خودی خود نرم میباشد باید به وسیله ای آن را محکم کرد و اینجاست که لایت کیورها مورد نیاز میشوند . ترمیم دندان ها با استفاده از کامپوزیت و لایت کیور بسیار وقت گیر و نیز تخصصی است. بالاتر بودن هزینه ی آن هم به همین دلیل بوده است.
زمانی که دندانپزشک قصد دارد که با استفاده از این دستگاه دندان های یک بیمار را ترمیم کند. باید دقت کافی را به خرج دهد تا مشکلی در کار پیش نیاید. یکی از بزرگترین مشکلاتی که امکان دارد رخ بدهد این است که رنگ آن دچار مشکل شود.
روش کاربه این صورت است که با توجه به این که نور طیف خاصی دارد. در کامپوزیت بیشتر از یک لایه تاثیر نمیگزارد. پس در نتیجه تنها کاری که میشه بکنی اینه که یک لایه کامپوزیت بر روی دندان قرار داد. سپس با Light Cure آنرا سفت کرد. سپس مجددا یک لایه ی دیگر را قرار داد. در نهایت اتفاقی که حاصل میشه اینه که لایه لایه برای دندان یک ساختار جدید و بسیار مقاوم ساخته میشود.
لایت کیور به چه علت مهم است ؟
اگر برای انواع کارای ترمیمی به دندانپزشک مراجعه کرده باشید قطعا میزان استفاده و همچنین کاربردی بودن این ابزار بر شما پوشیده نخواهد بود و با جرات میتوان گفت که این ابزار از جمله دستگاه های مهم و پر استفاده در مطب های دندانپزشکی میباشد . به همین دلیل است که دندانپزشک با تجربه و دقیق همانند سایر اقلام پزشکی خود که برای تهیه آن وقت و زمان میگذارد برای این ابزار نیز چنین اقدامی را انجام داده و نکات بسیار زیادی را برای خرید آن در نظر میگیرد که مهم ترین آن داشتن گارانتی و خدمات پس از فروش این دستگاه است تا بتواند به مراجعین خود خدمت رسانی مطلوب تر و با کیفیت تری را ارائه دهد .